Er zijn vele GIS-platformen met voorheen ieder hun eigen specifieke software ontwikkeltalen en tools. Met de komst van de processorkracht enerzijds en anderzijds het besef bij de grote IT spelers van de wereld dat ruimtelijke data essentieel gaat zijn in de systemen van onze digitale maatschappij, zijn de meer in IcT landschap generiek beschikbare programmeertalen en databases beschikbaar gekomen voor GIS ontwikkelingen. Binnen de GIS ontwikkelingen dien je onderscheid te maken tussen de specifieke data en de applicatie ontwikkeling. Om data te kunnen opslaan, beheren, bewerken, analyseren, integreren en presenteren heb je gedegen systemen nodig en applicaties die de uitwisseling daarvan bevorderen. De presentatie-laag vraagt andere technieken en kennis van protocollen dan de zogenaamde mid office en back-end systemen.
GeoExperts houdt zich bezig met zowel de front-end, mid office als de back-end zijde van systemen.
Front-end heeft betrekking op het gedeelte van een toepassing dat voor de gebruiker zichtbaar is, denk aan de User Interface (UI) en de gebruikersinterface. Grafisch Geo design. Denk hierbij aan HTML, CSS en JavaScript. De mid office en back-end zijn de voor de eindgebruiker niet-zichtbare systeem componenten. Mid office ontwikkelingen richten zich veelal op uitwisseling, beschikbaarheid van data voor verschillende doeleinden en het verwerken van verkeer tussen het ene en het andere systeem. De back-end systemen zijn de meer zware oplossingen waar databases, beschikbaarheid en performance van groot belang zijn. Voor connectiviteit tussen applicaties worden API’s (Application Program Interfaces) ingezet en/of ontwikkeld. De meest gebruikte programmeertalen zijn C# .NET, C++, Java en Python. In data science zien we ook onder andere talen als R, SAS en Prolog.
GeoExperts ontwikkelt webapplicaties, apps, back-end database applicaties en bouwt repeterende analyse processen. Daarbij kijken we altijd of er ook al (half)producten en routines beschikbaar zijn, dat komt de snelheid van de ontwikkeling, het budget en ook de kracht van de oplossing ten goede.
De afgelopen 20 jaar heeft de open source software een enorme ontwikkeling doorgemaakt van ‘tegendraads en controversieel’ naar nu veelal geliefd en zelfs in primaire processen toegepast. Zo ook in GIS en aanliggende technologieën.
Veruit de meeste business processen worden met zogenaamde closed source applicaties en systemen ondersteund. De software is commercieel beschikbaar en de maker heeft een levensbelang bij het realiseren van de juiste werking ervan.
Gegevensuitwisseling, verwerking en beheer. Data is waar het in uitvoering om gaat. Formaten, standaarden, modellen, koppelvlakken en services. Extract, Translation & Load processen zijn niet meer weg te denken. We gebruiken hiervoor vaak FME.
Er bestaan vele soorten databases, van de no-sequal tot de spatial-database varianten. De laatste categorie is voor het effectief werken met ruimtelijke data onontbeerlijk. Het vraagt echter ook specifieke kennis van opbouw, inrichting en beheer. En Geo.
Gestructureerde en ongestructureerde data transformeren tot bruikbare inzichten en informatie. Zo brengt ongestructureerde ruimtelijke data als point clouds satellietbeelden en luchtfoto’s, in relatie tot gestructureerde data, een schat aan kansen.
GIS software pakketten zijn veelal een soort halfproducten. Je kan er wel wat mee maar wil je het goed laten aansluiten op je processen, dan moet je er een eindgebruiker applicatie voor bouwen. Dat vraagt kennis van ICT maar ook van Geo- en GIS-platformen.
GeoExperts en partners organiseren regelmatig kennissessies over relevante ontwikkelingen in het Geo-werkveld. Wil jij weten waar je moet zijn om je kennis te delen, te leren van vakgenoten en je netwerk te vergroten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en je mist nooit meer een belangrijk Geo-evenement!
Hesselink van Suchtelenweg 4
6703 CT Wageningen
T 088 643 8900
E info@geoexperts.nl
BTW NL859367113B01
KvK 73130729